آموزش سرمایه‌گذاری در طلا

سرمایه‌گذاری در طلا یکی از مواردی است که برای سرمایه‌گذاران جذابیت‌های خاصی دارد. تقریباً اکثر سرمایه‌گذاران حرفه‌ای بخشی از سبد خود را به طلا اختصاص می‌دهند. بازار طلا همیشه یکی از بازارهای جذاب برای سرمایه‌گذاری بوده است و این جذابیت در طول تاریخ وجود داشته است. از زمان سومریان که 4000 سال پیش طلا را کشف کردند و زمان هخامنشیان که اولین بار این فلز را به‌عنوان سکه ضرب کردند تا امروز، طلا همیشه یک کالای باارزش به‌حساب می‌آمده است. درواقع زمانی که نه نفت، نه سهام و نه بسیاری از دارایی‌های امروزی مطرح نبودند، طلا یک دارایی بوده و هنوز هم هست؛ اما چرا؟

 

چرا طلا باارزش است؟

طلا فلزی است که به دلیل ویژگی‌های فیزیکی که دارد، در طول زمان تغییر نمی‌کند. مواد شیمیایی روی آن اثر نمی‌گذارند و خرابش نمی‌کنند. سرما و گرما، آفتاب یا باران و برف به آن آسیبی نمی‌زنند. جالب است بدانید که هر چه طلا از ابتدا تاکنون کشف و استخراج شده است هنوز هم موجود است. این ماندگاری طلا و همچنین کمیاب بودن آن در زمین باعث شده که ارزش قابل‌توجهی پیدا کند؛ و روزبه‌روز هم به ارزش آن افزوده شود.

نقد شوندگی بالای طلا یکی دیگر از جذابیت‌های آن است. تقریباً هیچ کالای دیگری مثل طلا قابلیت تبدیل‌شدن به پول نقد را ندارد! شما می‌توانید روی ملک، سهام و موارد دیگر هم سرمایه‌گذاری کنید؛ اما موقع فروش پول طلا سریع‌تر به جیب شما برمی‌گردد.

طلا حجم کم و ارزش زیادی دارد. این برای حمل و جابجایی دارایی بسیار موضوع بااهمیتی است. اگر همان میزان پول را بخواهید جابجا کنید مسلماً دردسرهای خاصی خواهید داشت.

اما در بازار طلا حتماً شنیده‌اید که صحبت از طلای 24 عیار یا طلای 18 عیار و … می‌شود.

عیار طلا چیست؟

عیار طلا درواقع نشان‌دهنده میزان خلوص آن است. طلای 24 عیار، طلای 99.9% خالص است و هیچ فلز دیگری با آن ترکیب نشده است؛ اما ازآنجایی‌که طلای خالص نرم است و برای مصارف زینتی کاربرد چندانی ندارد، آن را با فلزات دیگر ترکیب می‌کنند. به‌این‌ترتیب مثلاً طلای 22 عیار طلایی است که 91.6% آن طلا و 10 درصد فلزات دیگر است. یا طلای 18 عیار دارای 75% طلا و 25% فلزات دیگر است. البته این اعداد را به‌صورت زیر نشان می‌دهند:

طلای 24 عیار طلای 22 عیار طلای 18 عیار

999 916 750

750 یعنی در 1000 گرم طلای 18 عیار، 750 گرم آن طلای زرد و مابقی فلزات دیگر است.

اما از چه فلزاتی به‌عنوان آلیاژ در ساخت طلا استفاده می‌شود؟

شاید دانستن این موضوع هم جالب باشد. معمولاً از مس برای آلیاژهای طلا استفاده می‌شود. این توضیح می‌دهد که چرا برخی از طلاهایی که می‌بینیم به رنگ قرمز تمایل دارند.

اما بازار طلای سفید هم داغ است. در طلای سفید از فلزاتی مثل پلاتین، نقره یا رودیوم استفاده می‌شود. با توجه به قیمت بالای نقره و پلاتین، صرفه با این است که از رودیوم استفاده شود.

البته این عیارها تنها مربوط به طلاهای زینتی نیست و در ساخت سکه و شمش هم از آلیاژ استفاده می‌شود. به‌عنوان‌مثال عیار سکه بهار آزادی 22 است. شمش طلا هم در عیار و وزن مختلف تولید می‌شود.

چه روش‌هایی برای سرمایه‌گذاری در بازار طلا وجود دارد؟

  1. سرمایه‌گذاری روی طلا از طریق خرید در بازار سنتی
  2. سرمایه‌گذاری در بازار طلا از طریق بورس
  3. سرمایه‌گذاری در بازار طلا از طریق فارکس

آموزش سرمایه‌گذاری در طلا از طریق خرید طلا در بازار سنتی

مسلماً مرسوم‌ترین روش برای مردم خرید طلا در بازار سنتی است. به این صورت که به طلافروشی مراجعه می‌کنند، بر اساس سرمایه‌ای که دارند یک طلای زینتی را انتخاب می‌کنند و آن را می‌خرند. مردم سکه را هم به همین طریق در بازار خریداری می‌کنند.

خرید زیورآلات برای سرمایه‌گذاری کار عاقلانه‌ای نیست. به‌این‌علت که اجرت ساخت دارند و موقع فروش ممکن است تا یک‌چهارم ارزش خود را از دست بدهند. واضح است که شما دوست ندارید 2 میلیون تومان درجایی سرمایه‌گذاری کنید و موقع فروش 1 میلیون و 500 هزار تومان دریافت کنید. قیمت طلا چقدر باید رشد کند تا این 500 هزار تومان را جبران کند؟

در عوض سرمایه‌گذاری روی شمش طلا یا سکه می‌تواند انتخاب بهتری باشد. البته طلای دست‌دوم یا طلای آب‌شده هم گزینه‌های مناسبی هستند. چراکه در این موارد دیگر از کارمزد خبری نیست.

 

برای سرمایه‌گذاری شمش بهتر است یا سکه؟

شاید در نگاه اول بین شمش و سکه تفاوت خاصی دیده نشود. درحالی‌که نوع قیمت‌گذاری این دو باهم تفاوت بسیار دارد. شمش طلا تحت تأثیر قیمت جهانی طلا است. مثلاً اگر قیمت هر انس طلا در خارج از ایران 1800 دلار باشد، در داخل نیز به‌اندازه 1800 دلار قیمت دارد. درحالی‌که در مورد سکه این‌طور نیست. سکه بهار آزادی در ایران یک کالا است و تحت تأثیر فشار خریداران یا فروشندگان است. این عرضه و تقاضا است که قیمت سکه طلا را مشخص می‌کند. اگر فشار فروشندگان بیشتر باشد، قیمت سکه افت می‌کند و اگر فشار خریداران بیشتر باشد قیمت بالا می‌رود؛ بنابراین سرمایه‌گذاری روی شمش طلا بری افرادی که ریسک‌پذیری کمتری دارند شاید مناسب‌تر باشد. درواقع به همین علت است که در بازار سکه تحت‌فشار بازار معمولاً حباب ایجاد می‌شود.

منظور از حباب قیمت سکه چیست؟

حباب سکه درواقع اختلاف قیمت بین ارزش واقعی سکه (بر اساس قیمت جهانی انس طلا) و قیمت بازار آن است.

برای اینکه تأثیر این موضوع را بر قیمت سکه متوجه شوید خوب است بدانید که قیمت سکه ظرف دو سال گذشته (از نیمه اردیبهشت سال 97 تا نیم اردیبهشت 99) حدود 250 درصد افزایش داشته و از حدود 2 میلیون تومان به حدود 7 میلیون تومان رسیده است. درحالی‌که در همین مدت قیمت جهانی طلا تنها حدود 30 درصد رشد داشته است و ارزش هر انس طلا از 1300 دلار به 1700 دلار رسیده است. البته ارزش دلار هم از آن روز تاکنون رشد زیادی داشته؛ اما با در نظر گرفتن این موضوع هم رشد جهانی طلا به ریال، حدود 317 درصد است که باز هم از رشد قیمت سکه کمتر است.

 

آموزش سرمایه گذاری در طلا

در این شرایط است که بانک مرکزی به‌عنوان تنها نهاد فروشنده سکه، این کالا را بیشتر وارد بازار می‌کند تا قیمت آن را تعدیل کند و حباب را از بین ببرد. البته این عرضه نمی‌تواند بیش‌ازحد انجام شود، چراکه باعث افت زیاد قیمت سکه می‌شود و در این شرایط سکه از کشور خارج می‌شود. چراکه قیمت آن از قیمت جهانی آن کمتر می‌شود.

بهترین زمان برای خرید سکه چه موقعی است؟

اگر برای سرمایه‌گذاری به فکر خرید سکه هستید، بهترین زمان ماه‌های محرم و صفر است. در این دو ماه به دلیل اینکه مردم مراسم خاصی نمی‌گیرند و تقاضا برای سکه کم می‌شود، قیمت این کالا به حد معقول خود می‌رسد و متناسب با قیمت جهانی می‌شود. در این شرایط می‌توانید سکه را بدون حباب قیمتی خریداری کنید.

از طرفی در مواقعی که جو اقتصادی جامعه ملتهب است، طلا یکی از بهترین مواردی است که می‌توان روی آن سرمایه‌گذاری کرد. مثلاً در همین بحران کرونا که اخیراً همه کشورها با آن مواجه شده‌اند، علی‌رغم افت گردش مالی در صنایع مختلف و کاهش ارزش کالاهایی مثل نفت، ارزش طلا رو به افزایش بوده است. به همین دلیل است که به طلا شاخص ترس هم اطلاق می‌شود. به این معنی که هر زمان مردم از شرایط پیش رو بیم داشته باشند، به خرید طلا روی می‌آورند.

برای سرمایه‌گذاری سکه تمام بهتر است یا نیم‌سکه و ربع‌سکه؟

در بین انواع سکه‌ها رشد نیم‌سکه بیشتر از بقیه بوده با 364 درصد افزایش قیمت نسبت به 2 سال پیش (اردیبهشت 97 تا اردیبهشت 99). بعد از نیم‌سکه، سکه امامی قرار می‌گیرد با 350 درصد افزایش قیمت و بعد ربع‌سکه با 330 درصد افزایش قیمت. البته این آمار در دوره‌های مختلف تغییر می‌کند و ممکن است در دوره‌های زمانی مختلف اندکی جابجا شود.

آموزش سرمایه گذاری در طلا

مزیت‌های خرید و سرمایه‌گذاری روی طلا به‌صورت سنتی

الف) با استفاده ازاین‌روش شما خود کالا را می‌خرید و با خود به خانه می‌برید؛ بنابراین خیالتان راحت است که هر اتفاقی بیفتد طلای شما پیش شماست.

ب) هر زمان که بخواهید می‌توانید به بازار مراجعه کنید و طلای خود را بفروشید. درواقع نقد شوندگی طلا در این روش بسیار بالاست.

ج) علاوه بر سرمایه‌گذاری که انجام داده‌اید، می‌توانید از طلای خریداری‌شده به‌عنوان زیورآلات زینتی در مهمانی‌ها و مراسم مختلف استفاده کنید. البته این مربوط به زمانی است که شما روی سکه سرمایه‌گذاری نکرده باشید.

معایب خرید و سرمایه‌گذاری روی طلا به‌صورت سنتی

الف) در این روش نیاز به زمان بیشتری است. شما باید از منزل خارج شوید، به بازار بروید و به دنبال طلای موردنظر خود بگردید.

ب) احتمال سرقت طلای شما در راه بازار تا خانه وجود دارد. حتی بعدازاینکه به خانه آمدید، باز هم احتمال دزدی وجود دارد. زمانی هم که به مهمانی‌ها و مراسم مختلف می‌روید، احتمال گم‌شدن طلای شما هست. حتماً دیده‌اید که این اتفاق برای خیلی‌ها می‌افتد و شاید خودتان هم آن را تجربه کرده باشید.

ج) قیمت خرید طلا در بازار معمولاً از قیمت فروش آن بالاتر است؛ یعنی اگر یک سکه طلا بخرید و همان لحظه بخواهید آن را بفروشید، حدوداً 1 تا 2 درصد ضرر خواهید کرد.

د) در خرید طلای زینتی شما مقداری اجرت ساخت پرداخت می‌کنید که در زمان فروش به شما برنمی‌گردد.

خریدوفروش طلا در بورس کالا

یکی از راه‌های سرمایه‌گذاری روی طلا، بورس کالا است. بورس انواع مختلفی دارد. درواقع آنچه مردم به‌عنوان بورس می‌شناسند که در آن سهام شرکت‌ها خریدوفروش می‌شود، بورس اوراق بهادار است؛ اما انواع دیگری از بورس هم وجود دارد. مثل بورس کالا. در بورس کالا، همان‌طور که از نام آن مشخص است، کالاهایی مثل زعفران، پنبه، پسته و سکه طلا و … مورد معامله قرار می‌گیرد.

برای این کار می‌توانید از مشاوره کارگزار خود در بورس کالا بهره‌مند شوید. بورس کالا نسبت به بورس سهام نوسانات کمتری دارد و این خبر خوبی برای افرادی است که روحیاتشان با هیجانات بازار سهام سازگار نیست.

البته سکه طلا را می‌شود در بورس کالا به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم خرید.

 

سرمایه‌گذاری روی طلا در بورس به‌صورت مستقیم

شما می‌توانید شخصاً در بورس کالا گواهی سپرده طلا بخرید و یا اینکه در معاملات آتی سکه وارد شوید.

خرید گواهی سپرده طلا

در روش مستقیم، خودتان (درصورتی‌که کد بورسی دارید) با مراجعه به کارگزاری یا سایت معاملات برخط، به همان روشی که سهام شرکت‌ها را می‌خرید، گواهی سپرده طلا خریداری می‌کنید. این روش به این صورت است که شما با خرید گواهی سپرده طلا، درواقع دارید از یک بانک معتبر سکه رسمی و اصل خریداری می‌کنید. با این تفاوت که سکه خریداری‌شده را فردای آن روز می‌توانید از انبار بانک موردنظر تحویل بگیرید. بانک‌هایی که در بورس کالا سکه ارائه می‌کنند عبارت هستند از:

بانک رفاه

بانک سامان

بانک صادرات

بانک ملت

برای خرید مستقیم گواهی سپرده طلا در بورس کالا، کافی است نماد سکه” را در پایگاه معاملات آنلاین کارگزاری خود جستجو کنید و بانک موردنظر را انتخاب کنید.

 

ارزش هر گواهی سپرده طلا

در نظر داشته باشید که ارزش هر برگه گواهی سپرده طلا تقریباً معادل یک‌دهم ارزش یک سکه تمام بهار با وزن 8.133 گرم و با عیار 22 است؛ یعنی با توجه به قیمت کنونی سکه (7،680،000 تومان) ارزش هر برگه گواهی سپرده طلا معادل 768،000 تومان می‌شود؛ بنابراین اگر می‌خواهید مثلاً 3 سکه بخرید، باید 30 گواهی بخرید.

البته معمولاً این مبلغ مقداری بالا یا پایین دارد، چراکه در بورس بر اساس عرضه و تقاضا قیمت‌ها جابجا می‌شود. فشار این عرضه و تقاضا ممکن است مقداری با فشار در بازار سکه تفاوت داشته باشد.

ساعت معامله گواهی سپرده طلا

ساعت معامله گواهی سپرده طلا در بورس کالا از 13 تا 15:30 شنبه تا چهارشنبه است. همچنین مانند بورس اوراق بهادار، نیم ساعت به پیش گشایش اختصاص داده‌شده است و بنابراین از 12:30 تا 13 هم پیش گشایش است.

بعدازاینکه گواهی سپرده طلا خریدیم چه‌کار باید بکنیم؟

فردای آن روز می‌توانید به انبار معرفی‌شده توسط بانک موردنظر بروید و برای تحویل سکه‌های خریداری‌شده اقدام کنید. برای این کار دست‌کم باید 10 گواهی (معادل یک سکه) خریداری کرده باشید.

برای راحتی شما آدرس و تلفن انبار بانک‌های مختلف را در اینجا آورده‌ایم:

نام انبار آدرس انبار شماره تماس
خزانه پردیس بانک رفاه کارگران تهران، ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیراز شمالی، شماره 186 02182188507
خزانه بانک سامان تهران خیابان ولیعصر نرسیده به چهارراه پارک‌وی نبش کوچه ترکش‌دوز پلاک 2 02123095122
خزانه زرین سپهر بانک صادرات ایران تهران- خیابان سمیه- بین خیابان شهید مفتح و بهار- برج سپهر بانک صادرات ایران- طبقه منفی 2 -صندوق امانات اداره کل خزانه‌داری 02188831909
خزانه بانک ملت تهران – خیابان دماوند- بعد از تقاطع آیت- پلاک 484 02188822053

 

برای دسترسی به مشخصات بیشتر می‌توانید به سایت بورس کالای ایران مراجعه کنید.

البته درصورتی‌که گواهی مربوط به بانک رفاه یا صادرات را خریداری کردید، قبل از اینکه به انبار مراجعه کنید باید از سایت نوبت دهی بانک صادرات یا سایت نوبت دهی بانک رفاه نوبت بگیرید. در مراجعه به انبار هم به خاطر داشته باشید که کارت ملی و شناسنامه همراهتان باشد.

همچنین شما می‌توانید سکه‌های خود را به انبار بانک تحویل دهید و بعد از طریق بورس کالا آن‌ها را بفروشید.

هزینه‌های انبارداری

در این روش برای هزینه کارشناسی هر سکه مبلغ 3،000 تومان باید پرداخت کنید. به ازای هر روزی هم که سکه‌های شما در بانک نگهداری می‌شود، مبلغ 70 تومان (700 ریال) هزینه انبارداری باید بپردازید.

خوب است بدانید گواهی‌های سپرده طلا از مالیات معاف هستند.

معاملات آتی سکه

در قرارداد آتی سکه همان‌طور که از نام آن مشخص است، شما قرارداد معامله‌ای را برای آینده می‌بندید. مثلاً اگر پیش‌بینی می‌کنید که قیمت طلا در دو ماه آینده به گرمی 1 میلیون تومان می‌رسد، امروز یک قرارداد با قیمت هر گرم مثلاً 800 تومان می‌بندید، اما طلای مورد معامله دو ماه آینده به شما تحویل داده می‌شود. حال اگر پیش‌بینی شما درست بوده باشد، سود خوبی به دست آورده‌اید، اما اگر اشتباه کرده باشید و قیمت طلا در این مدت کاهش بیابد، شما ضرر می‌کنید.

به علت ریسک بالای این معاملات برای افراد تازه‌وارد توصیه می‌کنیم قبل از به دست آوردن مهارت در بازار، از این نوع معاملات بپرهیزید.

سرمایه‌گذاری روی طلا در بورس به‌صورت غیرمستقیم

در این روش شما به‌جای اینکه گواهی سپرده طلا در بورس خریداری کنید، در صندوق سرمایه‌گذاری طلا سرمایه‌گذاری می‌کنید. یکی از گزینه‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری روی طلا، سرمایه‌گذاری در صندوق سرمایه‌گذاری طلا است.

صندوق سرمایه‌گذاری طلا چیست؟

صندوق سرمایه‌گذاری طلا درواقع نوعی صندوق سرمایه‌گذاری است که تمرکز آن روی طلا و سکه است. درواقع شما با خرید واحدهای سرمایه‌گذاری این صندوق، در حال سرمایه‌گذاری روی طلا هستید؛ و هر زمان هم بخواهید این واحدهای سرمایه‌گذاری را بفروشید، بر اساس نرخ روز طلا و سکه سود شما محاسبه‌شده و به شما پرداخت می‌شود.

در حال حاضر چهار صندوق سرمایه‌گذاری طلا در بورس فعال هستند که در جدول زیر لیست شده‌اند.

نام

نماد

صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلای لوتوس

طلا

صندوق سرمایه‌گذاری زرافشان امید ایرانیان

زر

صندوق سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلای کیان

گوهر

صندوق سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلای مفید

عیار

این صندوق‌ها از نوع ETF هستند؛ یعنی شما می‌توانید مثل نمادهای دیگر آن‌ها را در بورس معامله کنید و نیازی نیست که به دفاتر صندوق حضوراً مراجعه کنید.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا دست‌کم باید 70 درصد از سرمایه خود را روی سکه سرمایه‌گذاری کنند. مابقی را می‌توانند روی معاملات آتی، یا اوراق مشارکت و اوراق قرضه سرمایه‌گذاری کنند. این کار برای کاهش ریسک در زمانی که بازار مساعد نیست انجام می‌شود؛ اما معمولاً این صندوق‌ها ترجیح می‌دهند که تا حدود 90 درصد از سرمایه خود را روی طلا سرمایه‌گذاری کنند.

قیمت ذاتی طلا در بازار متأثر از قیمت دلار و نرخ اونس جهانی است. هرکدام از این دو بالا برود، قیمت طلا هم بالا می‌رود، این یکی از دلایلی است که صندوق‌ها ترجیح می‌دهند بیشتر سرمایه خود را روی طلا سرمایه‌گذاری کنند.

مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق طلا

مزیتی که این روش دارد این است که اگر شما مثلاً 800 هزار تومان دارید و با این پول حتی نمی‌توانید یک ربع‌سکه تهیه کنید، اما می‌توانید همین 800 هزار تومان را واحد صندوق سرمایه‌گذاری طلا بخرید و به‌اندازه پولتان سود کسب کنید.

از طرف دیگر قیمت خریدوفروش در بازار همیشه تفاوت دارد و قیمت فروش بین 1 تا 2 درصد کمتر از قیمت خرید است. این از سود شما کم می‌کند؛ اما در صندوق سرمایه‌گذاری طلا این عدد حدود 0.15 درصد است.

سرمایه‌گذاری در صندوق طلا ریسک دزدی را از بین می‌برد و با این روش دیگر نگران گم یا ربوده شدن طلاهای خود نخواهید بود.

نیازی به این نیست که بازار بروید و پولتان را سرمایه‌گذاری کنید. این کار را با استفاده از اینترنت به‌راحتی می‌توانید در منزل انجام دهید.

همچنین سرمایه‌گذاری در صندوق سرمایه‌گذاری طلا از ایجاد التهاب در بازار سکه و طلا جلوگیری می‌کند و این رویکرد برای اقتصاد کلان کشور مفیدتر است.

صندوق‌های طلا هم در بورس کالا فعالیت می‌کنند.

سرمایه‌گذاری روی طلا از طریق فارکس

نماد طلا در جدول تناوبی عناصر یا همان جدول مندلیف در شیمی، Au است. ازاین‌رو نماد طلا در فارکس هم XAU در نظر گرفته ‌شده است. ازآنجایی‌که در فارکس ارزش هر چیز در برابر چیزی دیگری موردسنجش قرار می‌گیرد، ارزش طلا هم بر اساس دلار آمریکا معرفی می‌شود و بنابراین نماد آن در فارکس XAUUSD است. البته باید در نظر داشته باشید که معامله در فارکس در ایران غیرقانونی است.

قیمت طلا در ایران تحت تأثیر چه عواملی است؟

هیچ دارایی‌ای نیست که وابسته به عوامل یا دارایی‌های دیگر نباشد. طلا هم از این قاعده مستثنا نیست و ارزش آن وابسته به یک سری مسائل دیگر است. طلا جزء اولین کالاهایی است که تحت تأثیر بحران‌ها قرار می‌گیرد.

در اینجا مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت طلا را بررسی می‌کنیم.

قیمت دلار

شاید مهم‌ترین عاملی که روی قیمت طلا در ایران اثر می‌گذارد، نرخ ارز باشد. اگر قیمت ارز بالا برود، طلا در ایران گران می‌شود. چراکه ارزش جهانی طلا با دلار محاسبه می‌شود و در حقیقت قیمت طلا در ایران از حاصل‌ضرب قیمت دلار در قیمت جهانی طلا محاسبه می‌شود.

نرخ تورم

اگر تورم در ایران بالا باشد و همه‌چیز در حال گران شدن باشد، مشخص است که طلا هم گران‌تر می‌شود. این رشد قیمت طلا در ایران را حتی در شرایطی که طلای جهانی ثابت است توضیح می‌دهد. البته در موارد بسیاری تورم به وجود آمده در اقتصاد کشور به علت کاهش ارزش ریال در برابر دلار و گرانی دلار است، اما همیشه این‌طور نیست.

قیمت جهانی اونس طلا

اما قیمت طلا در دنیا به عوامل مختلفی مربوط است که برای پیش‌بینی روند طلا بهتر است از آن‌ها هم آگاه باشیم:

قیمت نفت

قیمت نفت و طلا رابطه مستقیم دارند چون قیمت انرژی در استخراج طلا و بهای تمام‌شده آن هم اثرگذار است. اگر قیمت نفت بالاتر برود هزینه‌های استخراج طلا بیشتر می‌شود که این موضوع در قیمت نهایی طلا مؤثر است.

ذخیره طلای بانک‌های مرکزی کشورها

طلا پشتوانه پولی بسیاری از کشورهاست و دولت‌ها معمولاً به‌اندازه ذخیره طلای خود پول چاپ می‌کنند. این طلا است که ارزش پول را حفظ می‌کند. اگر پولی چاپ شود که معادل طلا یا فلزات گران‌بهای دیگر یا جواهرات وجود نداشته باشد، اصطلاحاً به آن پول بدون پشتوانه گفته می‌شود که باعث ایجاد آسیب‌های مختلفی در اقتصاد می‌شود.

بنابراین در کشورهای مختلف بانک‌های مرکزی طلا را به‌عنوان یک پشتوانه مالی ذخیره می‌کنند. این ذخیره بانک مرکزی در مواردی می‌تواند برای خریدوفروش مورداستفاده قرار گیرد. همان‌طور که اخیراً دیدیدم ونزوئلا نفت ایران در ازای پرداخت طلا خریداری کرد. ما گاهی طلا در ازای دلار مورد معامله قرار می‌گیرد. با توجه به بزرگی حجم معاملات بانک‌های مرکزی این‌گونه خریدوفروش‌های طلا باعث نوسان در قیمت طلا می‌شود.

استخراج طلا در جهان

هر چه استخراج طلا در جهان بیشتر باشد و از تقاضا پیشی بگیرد، قیمت جهانی کاهش می‌یابد؛ و برعکس، اگر میزان استخراج پاسخگوی تقاضا نباشد، قیمت بالا می‌رود.

در حال حاضر چین بزرگ‌ترین استخراج‌کننده طلا محسوب می‌شود. این کشور علاوه بر استخراج معادن خودش، در روسیه و آفریقا و نقاط دیگر هم به کار در معادن طلا مشغول است.

رابطه معکوس دلار و طلا

یک رابطه سنتی بین طلا و دلار وجود دارد. همان‌طور که در مورد فارکس هم توضیح داده شد، قیمت جهانی اونس طلا با دلار آمریکا سنجیده می‌شود (هر اونس تقریباً 28.3 گرم است.) اگر ارزش جهانی دلار کم شود، قیمت طلا بالا می‌رود. چراکه قدرت خرید دلار کاهش یافته است؛ و اگر ارزش دلار بالا برود، قیمت جهانی طلا کاهش می‌یابد، چون قدرت خرید طلا افزایش پیدا کرده است. از طرفی قیمت دلار هم وابسته به نرخ سود در آمریکا است.

تقاضای جهانی طلا

طلا از جنبه‌های مختلفی جذابیت دارد و بنابراین مشتریان مختلفی دارد.

تقاضای مشتریان سنتی یا کلاسیک طلا

این تقاضا درواقع مربوط به زیورآلات و جواهرات مورداستفاده در سطح جهانی است. همان‌طور که گفته شد و می‌دانید زیبایی فلز طلا یکی از دلایل محبوبیت طلا از گذشته تا به امروز بوده است. بیشترین تقاضای کلاسیک در دنیا مربوط به کشورهای هند و چین است. دلیل این موضوع احتمالاً جمعیت بالای این دو کشور و البته فرهنگ این ملت‌هاست.

تقاضای شرکت‌های تولیدکننده فن‌آوری

استفاده از طلا در کیت‌های الکترونیک به‌عنوان یک فلز رسانای الکتریسیته رو به افزایش است. در همه رایانه‌ها از طلا استفاده می‌شود. درست است که حجم این طلا کم است، اما یک تقاضای مداوم ایجاد می‌کند.

تقاضای سرمایه‌گذاران برای اندوختن طلا

به دلایلی که صحبت شد طلا برای سرمایه‌گذاران جذابیت دارد و یک بخشی از تقاضا در بازار مربوط به این دسته است.

تقاضای بانک‌های مرکزی

همان‌طور که گفته شد بانک‌های مرکزی هم به‌عنوان سرمایه‌گذاران بزرگ به ذخیره طلا می‌پردازند.

جمع‌بندی

سرمایه‌گذاری در طلا به دلایل زیر روش مناسبی است:

  1. تورم روی طلا تأثیر منفی ندارد و از ارزش آن کم نمی‌شود. درحالی‌که پول این ویژگی را ندارد.
  2. سرمایه‌گذاری روی طلا محدودیت زمانی خاصی ندارد، برعکس بعضی از سرمایه‌گذاری‌ها مثل اوراق قرضه و غیره که در یک دوره خاص فرصت سرمایه‌گذاری وجود دارد.
  3. این قابلیت را دارد که به‌اندازه پولی که دارید خرید کنید و نیاز به سرمایه کلان ندارد.
  4. نقد شوندگی بالا. هر زمان که بخواهید می‌توانید طلای خود را بفروشید و به پول تبدیل کنید.
  5. در مقایسه با برخی سرمایه‌گذاری‌ها مثل ارز و … ریسک چندانی ندارد.
  6. یکی از رویکردهای هوشمندانه در سرمایه‌گذاری ایجاد سبد متنوعی از انواع دارایی‌هاست. طلا یکی از بهترین انتخاب‌ها برای این کار است. چراکه ارزش ذاتی دارد. اگر شرایط اقتصادی خوب باشد، ارزش دارایی ما را حفظ می‌کند؛ و اگر شرایط اقتصادی بد باشد و دارایی‌های دیگر در حال سقوط باشند، ارزش طلا افزایش می‌یابد و احتمالاً ما را از ضررهای هنگفت حفظ می‌کند.

بنا به این دلایل سرمایه‌گذاری در طلا می‌تواند یکی از گزینه‌های مناسب باشد، اما نه در کوتاه‌مدت. طلا برای سرمایه‌گذارانی بیشتر مناسب است که با دید بلندمدت و چندساله سرمایه‌گذاری می‌کنند. نگهداری طلا و سرمایه‌گذاری روی آن می‌تواند شما را از کاهش ارزش پولتان نجات دهد، اما معامله‌گری روی طلا باعث وارد آمدن آسیب‌های جدی به شما می‌شود. نوسانات بازار طلا باعث استرس و هیجاناتی است که بعضاً غیرقابل‌تحمل هستند. شما در ایران هیچ‌کسی را پیدا نخواهید کرد که برای بلندمدت طلا خریده باشد و ضرر کرده باشد! درحالی‌که برخی از سرمایه‌گذاری‌های دیگر این ویژگی را ندارند.

طلا یک کالای لوکس به شمار می‌آید و کسی که طلای زیادی دارد در نظر مردم انسان ثروتمندی است. این امر در مورد برخی دیگر از دارایی‌ها صادق نیست. مثلاً برای مردم اینکه کسی 2000 سهم از یک شرکت را داشته باشد خیلی مفهوم خاصی ندارد و همه نمی‌دانند که این 2000 سهم یعنی چقدر پول! البته کاری به این موضوع نداریم که اهمیت دادن به نگاه مردم کار درستی است یا نه.

سرمایه‌گذاری در بازار طلا روش‌های مختلفی دارد که هر روش ممکن است برای یک فرد مناسب و برای شخصی دیگر نامناسب باشد؛ بنابراین با توجه به انتظارات و ویژگی‌های شخصیتی هر شخص باید بهترین گزینه را برای او پیدا کرد.

نظر شما چیست؟ به نظر شما کدام یکی از این ‌روش‌ها برای سرمایه‌گذاری بهتر است؟