بلاک‌چین چیست؟ امنیت آن چقدر است؟

بلاک چین چیست؟

بلاک‌چین، این تکنولوژی که ما از آن صحبت می‌کنیم و می‌گوییم رمزارزها مثل بیت کوین و ارزهای دیگر بر روی این تکنولوژی سوار شده‌اند، خودش چه چیزی هست؟ این را می خواهم در این مقاله به شما توضیح بدهم. پس حتما تا انتها این متن را بخوانید…

 

معنی بلاک‌چین چیست؟

اگر از نظر لغوی بخواهیم آن را بررسی کنیم به دو واژه می‌رسیم: بلاک و چین یا زنجیره. پس در واقع بلاک‌چین یعنی تعدادی بلاک یا بلوک که به صورت زنجیروار به هم متصل شده‌اند.

وظیفه هر بلاک در بلاک‌چین چیست؟

هر بلاکی که ما در بلاک‌چین داریم 3 مورد را در خود ذخیره می‌کند.

بلاک چین چیست؟

  1. اولین چیزی که در هر بلاک ذخیره می شود دیتا یا اطلاعات است. هر بلاک در وهله اول وظیفه‌اش این است که اطلاعات را در خود ذخیره کند. همانطور که در رابطه با بیت کوین در مقاله استخراج بیت‌کوین چیست؟ صحبت کردیم، گفتیم که ماینرها کارشان ذخیره و ثبت اطلاعات در بلاگ‌ها است. پس بنابراین اولین موردذخیره شده در هر بلاک اطلاعات است.
  2. مورد دوم هش است. هر بلاک یک شناسه منحصر‌به‌فرد را هم برای خودش دارد که اصطلاحاً به آن هش گفته می‌شود. این هش بر اساس اطلاعاتی که در آن ذخیره شده است مشخص می‌شود. یعنی کامپیوتر بر اساس اطلاعات داخل بلاک هش آن را محاسبه می کند. پس اگر اطلاعات یک بلاک تغییر کند هش آن هم تغییر خواهد کرد.
  3. مورد سوم هش بلاک قبلی است. مثل این است که شما به نانوایی می‌روید و در صف ایستاده اید. به نفر جلویی می گویید که من نفر بعد از شما هستم. او هم احتمالاً این را به نفر جلویی گفته است. به همین روش همه می‌دانند که نفر قبلی و بعدی خودشان چه کسی است. پس سومین پارامتری که در هر بلاک ذخیره می شود دقیقاً همین کار را انجام می‌دهد و جای هر بلاک را در زنجیره مشخص می کند.

امنیت شبکه بلاک‌چین چطور تامین می‌شود؟

اینکه چطور جلوگیری می‌شود از دستکاری اطلاعات در بلاک‌ها شاید مقداری به توضیح نیاز دارد که در ادامه این مورد را هم به شما توضیح میدهم. همانطور که گفته شد هر هش بر اساس اطلاعاتی که در آن بلاک است اختصاص داده می‌شود. بگذارید با تصویر مثال بزنم. همان‌طور که در تصویر زیر می بینید ما سه بلاک داریم با نام های A و B و C.

بلاکچین چیست؟

در بلاک A اطلاعات داریم و همچنین هش مربوط به این بلاک. از آنجایی که قبل از این بلاک، پلاکِ دیگری نیست بنابراین هش بلاک قبلی نمی‌تواند در این بلاک ذخیره شود. به این بلاک که اصطلاحاً آغازگر زنجیره است بلاک جنسیس (Genesis) یا بلاک مولد گفته می‌شود.

بلاک B هم یک سری اطلاعات دارد (اینکه این اطلاعات دقیقاً چه چیزهایی هستند، بستگی به شبکه بلاک چین و کاربردی که دارند از آن می گیرند دارد. مثلاً در رابطه با بیت کوین هر بلاک شامل اطلاعات واریز کننده، دریافت کننده و مبلغی است که جابجا می‌شود)سک هش دارد، همچنین هش بلاک قبل از خودش.

بلاک C نیز مجدداً یک دیتا، هش و هش بلاک قبلی را ذخیره کرده است.

بلاک چین چیست؟

سد اول در بلاک‌چین:

اگر کسی بخواهد یک سری اطلاعات را در پلاک B تغییر دهد چه اتفاقی می‌افتد؟ می‌بینیم که هش بلاک B تغییر می‌کند. وقتی هش بلاک B تغییر می‌کند هشی هم که در بلاک C ثبت شده مطابقت نمی‌کند با هش بلاک قبلی، بنابراین می‌بینیم که کل زنجیره از هم می‌پاشد و بلاک چین ساختارش به هم میخورد. پس می‌بینیم که این موضوع برای اینکه اطلاعات را بتواند امن نگهداری کند بسیار مهم است. البته این موضوع شاید خیلی بازدارنده نباشد چراکه اگر یک پردازنده نسبتا قوی داشته باشیم می‌تواند صدها هزار هش را به صورت لحظه‌ای محاسبه کند و در زنجیره مرتب کند.

بلاک‌چین چیست؟

سد دوم در بلاک‌چین:

موضوع دیگری که مثلا در شبکه بلاک‌چین بیت‌کوین از اطلاعات محافظت میکند این است که تایید هر پلاک ۱۰ دقیقه تقریباً زمان می‌برد. بنابراین اگر بخواهیم یک مورد را تغییر بدهیم چون باید سایر بلاک‌ها نیز تغییر کند و برای هر کدام ۱۰ دقیقه زمان نیاز است بنابراین کلی زمان باید صرف شود و عملاً غیرممکن می‌شود.

سد سوم در بلاک‌چین:

اما موضوع سوم که مهمترین موضوع می‌تواند باشد غیرمتمرکز بودن شبکه بلاک‌چین است. اینکه وزیر ارتباطات می‌گوید با استفاده از بلاک چین در آینده فیلترینگ و مسدود کردن و اطلاعات غیر ممکن خواهد بود، به این علت است که در بلاک‌چین ما یک سیستم متمرکز نداریم. مثلا اگر بخواهیم یک سایت را فیلتر کنیم به راحتی دسترسی به سرور مرتبط با آن سایت را مسدود می‌کنیم و دیگر آن سایت بالا نمی‌آید. اما زمانی که از بلاک‌چین استفاده می‌شود اطلاعات در تعداد زیادی از سیستم‌ها که اصطلاحاً به آن Node (نود) گفته می‌شود پخش می‌شود. به این علت است که شما دیگر نمی‌توانید فیلتر انجام بدهید چرا که مثلاً چند ده یا چند صد هزار نود وجود دارد که اطلاعات در همه آنها ثبت شده و نمی توانید عملاً همه آنها را فیلتر کنید.

در رابطه با امنیتی هم که بلاک‌چین برای اطلاعات ما ایجاد می‌کند دقیقاً چون اطلاعات بلاک‌ها به تمام شبکه ارسال شده است اگر شما بخواهید اطلاعات را تغییر بدهید باید در ۵۰ درصد به علاوه یک مورد از نودها همه اطلاعات را دستکاری کنید. مثلا اگر ۱۰ هزار نود در شبکه وجود دارد شما باید حداقل در ۵ هزار و یک مورد آن‌ها همه اطلاعات را تغییر بدهید تا موفق شوید تاییدیه بلاک‌چین را بگیرید و اطلاعات در تمام شبکه یکدست شود، همانگونه که شما خواستید. چرا بلاک‌چین بر این اساس اطلاعات را تایید می‌کند که هر اطلاعاتی که تعداد بیشتری از نودها یعنی همان ۵۰ درصد بعلاوه یک مورد از نودها تایید کنند، در کل مورد تایید گل شبکه قرار می‌گیرد. بنابراین عملاً غیرممکن خواهد بود که شما بتوانید یک بلاک را تغییر بدهید.

 

بلاک‌چین یک ابداع قدیمی!

سعی کردیم در این مقاله اطلاعاتی در مورد اینکه بلاک‌چین چیست؟ و امنیت آن چطور تامین می‌شود برای شما توضیح دهم. البته بلاک‌چین در دهه نود میلادی ابداع شد اما استفاده خاصی از آن نمی‌شد تا زمانی که ساتوشی ناکاموتو بیت‌کوین را اختراع کرد و از آن به بعد ایجاد یک انقلاب در فناوری اطلاعات شد که آن را با ظهور اینترنت مقایسه می‌کنتد. در آینده قطعاً خیلی اتفاقات عجیب و غریب در رابطه با بلاکچین و استفاده هایی که از این تکنولوژی می‌شود خواهیم داشت.

 

حالا شما زیر همین مقاله برای ما کامنت بگذارید که چه رمز هایی را می شناسید که آنها هم از بلاک چین استفاده می کنند؟

 

فایل صوتی همین مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *